KAKAWCOVÉ recepty z Telerána: Toto musíte skúsiť

Po budíku o 4:00 sme do seba kopli KAKWCO shot a boli sme rozvoňať štúdio TELERÁNA s našimi obľúbenými kakawcovými receptami. Ako sme sľúbili, tu ich máte. Ktorý si pripravíte ako prvý? U nás vyhráva banánový chlebík.

kakawco-blog

Neprehliadnite: všetky produkty sú označené medzi ingredienciami s preklikom priamo na náš e-shop

RECEPT: Muffiny s kúskami čokolády

200g hladká múka
100g panela
1ks vajíčko
1ks prášok do pečiva
120 ml mlieka
120 ml oleja
40g 80% pomarančovej čokolády
30g 80% sopečnej čokolády
30g Crunchy NIBS

Postup prípravy muffinov:

  1. Predhrejte rúru na 180 °C (teplovzdušnú rúru na 160 °C). Vyložte formu na muffiny papierovými košíčkami alebo ju jemne vymažte a vysypte múkou.
  2. Pripravte si vajíčko s panelou:
    • V miske rozšľahajte vajíčko s panelou, kým sa nezmení na penu a nezvýši objem.
  3. Pridajte mlieko a olej:
    • Postupne pridávajte mlieko a olej k vajíčku s panelou, pričom stále šľahajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
  4. Pripravte si suché ingrediencie:
    • V druhej miske zmiešajte hladkú múku a prášok do pečiva.
  5. Spojte mokré a suché ingrediencie:
    • Pomaly pridávajte suché ingrediencie k mokrým a jemne premiešajte, aby sa všetko spojilo. Dávajte pozor, aby ste cesto neprešľahali.
  6. Pridajte čokoládu a Crunchy NIBS:
    • Nasekajte pomarančovú čokoládu a sopečnú čokoládu na malé kúsky a pridajte ich do cesta spolu s Crunchy NIBS. Jemne premiešajte, aby sa rovnomerne rozdelili.
  7. Naplníte formu:
    • Cesto lyžicou alebo pomocou cukrárskeho vrecka naplňte formu na muffiny. Každý košíček naplňte asi do 2/3 výšky.
  8. Pečte:
    • Muffiny pečte v predhriatej rúre 18-22 minút, alebo kým nezískajú zlatohnedú farbu a špajľa zapichnutá do stredu muffinov nevyjde čistá.
  9. Nechajte vychladnúť:
    • Po upečení nechajte muffiny chvíľu vychladnúť vo forme a potom ich premiestnite na mriežku, aby úplne vychladli.

telerano-kakawco9

RECEPT: Čokoládové muffiny

180g hladká múka
100g panela
1ks vajíčko
1ks prášok do pečiva
150 ml mlieka
120 ml oleja
40g prírodného mierne odtučneného nealkalizovaného kakaa
80g zlatej čokolády

Postup prípravy muffinov:

  1. Predhrejte rúru na 180 °C (teplovzdušnú rúru na 160 °C). Vyložte formu na muffiny papierovými košíčkami alebo ju jemne vymažte a vysypte múkou.
  2. Pripravte si mokré ingrediencie:
    • V miske rozšľahajte vajíčko s panelou, kým sa nezmení na penu a nezvýši objem.
    • Postupne pridajte mlieko, olej a kakaový prášok. Všetko dobre premiešajte, aby sa ingrediencie spojili a kakaový prášok sa úplne rozpustil.
  3. Pripravte si suché ingrediencie:
    • V druhej miske zmiešajte hladkú múku a prášok do pečiva.
  4. Spojte mokré a suché ingrediencie:
    • Pomaly pridávajte suché ingrediencie k mokrým a jemne premiešajte, aby sa všetko spojilo. Dávajte pozor, aby ste cesto neprešľahali.
  5. Pridajte čokoládu:
    • Nasekajte zlatú čokoládu na malé kúsky a jemne ju vmiešajte do cesta.
  6. Naplníte formu:
    • Cesto lyžicou alebo pomocou cukrárskeho vrecka naplňte formu na muffiny. Každý košíček naplňte asi do 2/3 výšky.
  7. Pečte:
    • Muffiny pečte v predhriatej rúre 18-22 minút, alebo kým nezískajú zlatohnedú farbu a špajľa zapichnutá do stredu muffinov nevyjde čistá.
  8. Nechajte vychladnúť:
    • Po upečení nechajte muffiny chvíľu vychladnúť vo forme a potom ich premiestnite na mriežku, aby úplne vychladli.

RECEPT: Banánový chlebík s čokoládou

380g zrelých banánov (cca 2-3kusy)
200g panela
2ks vajíčka
180g hladkej múky
130g kyslá smotana
60g kakaové maslo
50g maslo
1čl vanilková esencia
½čl soli
1 prášok do pečiva
80g sopečná čokoláda
80g prírodné kakaové bôby

Postup prípravy banánový chlebík:

  1. Predhrejte rúru na 180 °C (teplovzdušnú rúru na 160 °C). Vyložte formu na pečenie papierom alebo ju jemne vymažte a vysypte múkou.
  2. Pripravte mokré ingrediencie:
    • V miske zmiešajte roztopené maslo, roztopené kakaové maslo a panelu. Miešajte 2 minúty, aby vznikla pastovitá zmes.
    • Pridajte vajíčka, kyslú smotanu a vanilkovú esenciu, dobre premiešajte.
  3. Pridajte banány:
    • Roztlačte banány na kašu a pridajte ich do zmesi. Dobre premiešajte.
  4. Spojte suché ingrediencie:
    • V druhej miske zmiešajte múku, soľ, prášok do pečiva a kakaový prášok. Postupne ich pridajte k mokrej zmesi a jemne premiešajte.
  5. Pridajte čokoládu a kakaové bôby:
    • Nasekajte sopečnú čokoládu a kakaové bôby a jemne ich vmiešajte do cesta.
  6. Pečte:
    • Cesto vylejte do pripravenej formy a pečte 40-60 minút, kým špajľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá. Po 40 minútach začnite kontrolovať, či je koláč hotový.
  7. Nechajte vychladnúť:
    • Po upečení nechajte koláč chvíľu vychladnúť vo forme, potom ho premiestnite na mriežku, aby úplne vychladol.

telerano-kakawco6

Vegan mango-čili kakaové guľky

50g sušené mango
50g čili kešu
30g 75% kakaová hmota
10 g kakaové maslo
prírodné kakaové nibs na obalenie

Postup prípravy:

  1. Namočte mango a čili kešu:
    • Sušené mango nakrájajte na malé kúsky a čili kešu tiež dajte do misky. Nalejte na ne teplú vodu (stačí asi 10-15 minút), aby sa zmäkčili a nasiakli vodou. Potom ich sceďte a nechajte dobre odkvapkať, aby neboli príliš mokré.
  2. Pripravte kakaovú hmotu:
    • Kakaovú hmotu (75%) roztopte vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre, aby bola tekutá, pridajte na záver kakaové maslo. 
  3. Spojte ingrediencie:
    • V miske zmiešajte namočené mango a čili kešu a pridajte roztopenú kakaovú hmotu s kakaovým maslom. Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie obalili v kakaovej hmote.
  4. Formovanie:
    • Z pripravenej zmesi vytvorte malé guličky alebo hrudky, ktoré môžete tvarovať rukami podľa vašich preferencií.
  5. Obalenie v kakaových nibsoch:
    • Hotové guličky alebo kocky obaľte v prírodných kakaových nibsoch. Jemne ich obalíte, aby sa rovnomerne pokryli.
  6. Chladenie:
    • Po vytvorení všetkých guličiek ich umiestnite na plech alebo do misky a nechajte ich v chladničke niekoľko hodín, aby stvrdli.
  7. Podávanie:
    • Po vychladnutí si môžete užívať tieto chutné, mäkšie guličky s mangom a čili.

telerano-kakawco1

A prečo namiesto klasického kakaa na pečenie skúsiť to naše, nealkalizované? Prírodné nealkalizované kakao si zachováva výživné látky, vrátane antioxidantov, vlákniny a magnézia, ktoré majú úžasné zdravotné benefity. Na rozdiel od alkalizovaného kakaa má vyššiu nutričnú hodnotu a bohatšiu, plnšiu chuť. Vašim koláčom tak dodá úplne iný level chuťového zážitku. 

Vyskúšate? Nezabudnite nás označiť na Instagrame a my si vás nájdeme. Teleráno s nami z 12. 3. 2025 nájdete už v archíve a drobný zostrih čoskoro aj na našich sociálnych sieťach.